Medzinárodná federácia ľadového hokeja pokračuje v tretej edícii veľkolepého podujatia pre ženský hokej.

13.07.2013 19:42

    V tomto roku sa už po tretí krát uskutoční najvýznamnejšia celosvetová akcia pre podporu a rozvoj ženského hokeja - IIHF High Performance Camp. Prvé podujatie takéhoto významu sa uskutočnilo v júli 2011 na Slovensku. V Bratislave sa stretli hráčky kategórie do 18 rokov a jediný raz aj reprezentantky seniorských ženských výberov. V roku 2012 hostilo IIHF High Performance Camp fínske Vierumäki, už však len pre kategóriu dievčat do 18 rokov. V dňoch 14. až 20. júla 2013 sa koná tretie pokračovanie IIHF High Performance Camp v anglickom Sheffilde, tiež pre kategóriu hráčok do 18 rokov.

    Tento medzinárodný kemp je určený pre najlepšie hráčky krajín, umiestnených podľa svetového rebríčka IIHF do 18.miesta. Dievčatá, ktoré prešli IIHF kempami, sú líderkami v seniorských aj juniorských kategóriách svojich krajín. Mnohé z nich sú prísľubom pre nadchádzajúce ZOH 2014 v Soči, ako aj pre budúcu generáciu hráčok pre ZOH 2018 v Pyonchangu.

    Odbornú stránku pre trénerov zabezpečuje tím špičkových svetových trénerov (Mentor Coaches) pod dohľadom Melody Davidson z Kanady, ktorá má tri zlaté olympijské medaile a niekoľko titulov majsteriek sveta. Zdokonaľovanie hráčok vo viacerých oblastiach a vedenie k líderstvu v tímoch má na starosti tím vynikajúcich reprezentantiek krajín svetovej špičky (Athlete Ambassadors) pod taktovkou kanadskej reprezentantky a najlepšej hokejistky sveta Hayley Wickenheiser.

    Zo Slovenska sa v uplynulom období zúčastnili IIHF kempov hráčky: Anna Džurňáková, Martina Veličková, Lenka Sroková, Alica Miháliková, Barbora Brémová, Barbora Kežmarská, Nicol Čupková, Mária Herichová, Jana Budajová, Miriam Mikesková, Nina Branická, Denisa Lalíková, Petronela Novotná, Barbora Latečková, Lívia Mišková, Soňa Hullová, Gabriela Žitňanská, Andrea Fortunová, Kristína Obercianová, Patrícia Gorecká. Rozhodkyne: Nikoleta Celárová, Eva Moleková, Zuzana Findurová.

    V tomto roku sa IIHF High Performance kempu zúčastnie hráčky: Soňa Hullová, Lenka Čurmová, Natália Paľová, Soňa Fedoročková, Kristína Obercianová a Alexandra Gáborčíková.

    Premiérovo si post Athelete Ambassadorky vyskúša naša skvelá brankárka, hráčka ruského Tornada Moskva, Zuzana Tomčíková a ako fyzioterapeutka sa kempu zúčastní aj bývalá reprezentantka Milica Mislovičová.