Úspech slovenských dievčat na turnaji v Ženeve

02.04.2012 22:10

Na sklonku marca 2012 absolvoval dievčenský výber Slovenska do 15 rokov svoj prvý medzinárodný turnaj vo švajčiarskej Ženeve. V silnej konkurencii tímov z Francúzska, Česka a Švajčiarska obsadili dievčatá celkové 2. miesto a potvrdili kvalitu slovenského dievčenského hokeja.

Prebojovať sa k takému úspechu vôbec nebolo ľahké. Všetky tímy odohrali na turnaji po 5 zápasov – po jednom zápase s každým tímom v základnej skupine, jeden semifinálový duel a jeden zápas o konečné umiestnenie. Všetky stretnutia sa odohrali vo formáte 2x 20 min.

Prvým súperom našich dievčat v základnej skupine bol domáci výber Švajčiarska. Hokejistky helvétskeho kríža sa na otvárací zápas dobre pripravili a svojou aktivitou naše dievčatá zaskočili hneď v úvode. Gólom Fedoročkovej v druhej polovici stretnutia sa Slovenkám  podarilo zdramatizovať jeho vývoj, do šatní však odchádzali smutné po prehre 1:3.

V druhom zápase na výber Slovenska čakali hokejistky Francúzska, ktoré doobeda nečakane potrápili české dievčatá, keď s nimi prehrali až po samostatných nájazdoch. Ani tento zápas sa pre Slovenky nezačal priaznivo. Hokejistky z krajiny galského kohúta boli korčuliarsky aktívnejšie, čo sa prenieslo aj do výsledku prvej polovice stretnutia, po ktorej Slovensko prehrávalo z Francúzskom 1:2. Jediný úspech Sloveniek zaznamenala Čurmová. V druhej polovici stretnutia sa však obraz hry zmenil a bojovnosť slovenských dievčat priniesla vytúžené góly. Do streleckej listiny sa postupne zapísali Durániková, Trebulová a Gáborčíková. Francúzkam sa síce podarilo v závere ešte skórovať, no aj vďaka dobrému výkonu brankárky Štofankovej Slovensko udržalo tesné víťazstvo 4:3. Bolo to prvé víťazstvo slovenského výberu dievčat do 15 rokov na medzinárodnom fóre.

Tretí zápas priniesol derby tradičných rivalov Česka a Slovenska. Do stretnutia Slovenky vôbec nevstúpili správnou nohou a po prvej polovici prehrávali už 0:4. Takýto vysoký rozdiel ale odzrkadľoval celkové dianie na ľade. Dievčatá slovenského výberu zaostávali vo všetkých herných činnostiach a tak celková prehra 0:5 bola reálnym obrazom hry. Vďaka dvom prehrám a jednej výhre obsadil slovenský tím celkové tretie miesto v základnej časti turnaja a v semifinále na neho čakali súperky domáceho výberu.

Trénerské duo Ján Valúch – Gabriela Sabolová pripravili svoj tím na semifinále priam ukážkovo. Tento zápas bol zatiaľ najkrajším v podaní tohto mladého výberu. Hráčky boli disciplinované a dokázali celý zápas odkorčuľovať v plnom nasadení, koncentrovať sa na každú sekundu strávenú na ľade, znamenite dodržiavať pokyny trénera a vložiť do hry okrem svojho hokejového umenia aj svoje srdiečko. Podporené dobrým výkonom brankárky Štofankovej si vybojovali zaslúžené víťazstvo 2:0 a mohli sa tak tešiť z postupu do nedeľňajšieho finále. Strelecky sa v tomto zápasy blysli Gáborčíková a Trebulová.

Finále bolo naplánované na nedeľu poobede, aby oba výbery mali dostatok času na oddych pred dôležitým zápasom. Súperom Slovenska nebol nik iný ako výber Česka, ktorý na celom turnaji potvrdzoval svoje kvality. Slovenské hokejistky tak dostali šancu vrátiť požičané. V prvej časti stretnutia sa črtal zaujímavý zápas. Slovenky vynikajúco bránili, čo robilo českému výberu značné problémy presadiť sa. Po 20 minútach svietil na svetelnej tabuli stále nerozhodný stav 0:0. To sa ale zmenilo hneď v úvode druhého dejstva, v ktorom Slovenky inkasovali. Dva ďalšie zlepené góly znamenali stratu koncentrácie mladých zvereniek trénera Valúcha. Napriek snahám realizačného tímu sa nepriaznivý výsledok už nepodarilo zvrátiť. Konečný výsledok kopíroval ten predošlý. Slovensko prehralo s Českom 0:5. Víťazom turnaja sa tak stala susedná Česká Republika. Jedno NAJ však predsa len patrilo Slovensku. Najlepšou brankárkou celého turnaja sa stala Adriána Štofanková.

Výber Slovenska do 15 rokov:

Brankárky:

Adriána Štofanková, Oľga Jablonovská

Obrankyne:

Iveta Klimášová, Angelika Zálešáková, Lenka Čurmová, Lenka Durániková, Barbora Králiková, Viktória Vanerková

Útočníčky:

Andrea Kollová, Alexandra Gáborčíková, Patrícia Vlková, Radka Trebulová, Simoneta Sobolová, Lucia Záborská, Bianka Šulíková, Tatiana Korenková, Soňa Fedoročková

Realizačný tím:

Ján Valúch – tréner, Gabriela Sabolová – asistentka trénera, Ľubomíra Kožanová – manažérka, Diana Kosová – kustódka

 

Výsledky turnaja:

Piatok 30. 3. 2012

Francúzsko – Česká Republika 2:3 sn

Švajčiarsko – Slovensko 3:1

Slovensko – Francúzsko 4:3

Česká Republika – Švajčiarsko 4:0

Sobota 31. 3. 2012

Česká Republika – Slovensko 5:0

Švajčiarsko – Francúzsko 2:1

 

Tabuľka po základnej časti:

  1. Česká Republika        8 bodov
  2. Švajčiarsko               6 bodov
  3. Slovensko                 3 body
  4. Francúzsko               1 bod

 

Semifinále 1: Švajčiarsko – Slovensko 0:2

Semifinále 2: Česká Republika – Francúzsko 4:0

 

Nedeľa 1. 4. 2012

o 3. miesto: Švajčiarsko – Francúzsko 2:3

o 1. miesto: Česká Republika – Slovensko 5:0

 

Konečné poradie:

1. Česká republika

2. Slovensko

3. Francúzsko

4. Švajčiarsko