Keď sa z ISKRY stanú BLESKY

08.10.2013 17:45

Na trochu nezvyčajnú cestu sa v sezóne 2013/2014 rozhodli vybrať funkcionári hokejového klubu MHK BLESKY Detva, keď do piatackej nesúťažnej hokejovej ligy postavili zmiešané družstvo dievčat a chlapcov. Spoluprácou so ŽHK ISKRA Banská Bystrica získali do svojho tímu 6 hráčok, ktoré pravidelne nastupujú v ich zápasoch. Pravda dievčatá sú o niečo staršie ako títo chlapci, pravidlá im ale umožňujú štarty o dve vekové kategórie nižšie ako je tá ich. Keďže však na ženskú ligu ani vekovo a ani hokejovo ešte nedorástli, zbierajú svoje prvé skúsenosti presne tam, kde je to pre nich najlepšie - v lige, v ktorej sa nehrá na výsledky, ale v ktorej ide o hokejový rast, športové napredovanie a radosť z hry. 

Účinkovanie v detvianskom hokejovom klube odštartovali dievčatá týždňovým letným sústredením, na ktorom sa potili úplne rovnako ako chlapci. Počas celých letných prázdnin trávili spolu s detvianskymi hokejistami na ľade takmer všetky tréningy, naberali skúsenosti, učili sa správnej technike korčuľovania a práce s hokejkou a trávili čas zmysluplnou činnosťou, ktorú majú veľmi rady. Niektoré z dievčat sa zúčastnili letných turnajov, či priateľských zápasov, ktoré absolvovali chlapci z Detvy. Po kvalitnej príprave prišlo to, na čo všetky netrpezlivo čakali. Druhý septembrový víkend vykorčuľovali Sabína Beláňová, Lucia Danišová, Jana Jelšicová, Monika Lachká, Dominika Mistríková a Paulína Slivková na svoj prvý ligový zápas.

"Som veľmi rada, že môžem hrať za Detvu. Máme úžasný kolektív, tréneri sú skvelí. Vždy sa teším na každý tréning či zápas," zhodujú sa Lucia Danišová a Sabína Beláňová.

"Moje hosťovanie v Detve sa mi veľmi páči, pretože medzi nami nerobia žiadne rozdiely. Všetci si zahráme bez ohľadu na naše schopnosti. Aj keď tie výsledky nie sú vždy tie najkrajšie, tréneri na nás nekričia, ale pekne nám vysvetlia čo sme urobili zle a povzbudia nás do ďalších zápasov." doplnila nám niečo z kuchyne Bleskov ich spoluhráčka Paula Slivková.

"Našli sme tu príjemný, ochotný kolektív trénerov, asistentov, rodičov detí a hlavne tých najmenších chlapcov, ktorí prijali dievčatá do svojho teamu ako seberovné spoluhráčky. Oceňujem prístup trénerov, ktorí sa snažia naučiť deti nenásilnou formou hrať hokej, podrobne vysvetliť chyby a snažiť sa ich odstrániť," dodáva Paulina mama Zdena Slivková, s ktorou nepochybne súhlasí aj ďalšia "hokejová" mama Ivana Beláňová: "Detve nemáme čo vytknúť. Tréneri sú super. Sú ochotní ustretoví a vždy milí a my rodičia sa budeme snažiť naše ratolesti dopraviť na každý možný tréning."

"Je to pozitívnym spestrením chlapčenského hokeja, dievčatá získavajú neoceniteľné skúsenosti a hokejové zručnosti, chlapci zase veľkú motiváciu sa pred babami ukázať v čo najlepšom svetle. Detsky povedané sa trošku pozaliečať. Kočky z Bystrice sú šikovné a cieľavedomé. Každú radu si vezmú k srdcu a poctivo na sebe pracujú," pochválil svoje zverenkyne tréner Detvy Juraj Ostrolucký.

"Veľmi by sme sa chceli klubu MHK BLESKY Detva poďakovať za to, že dávajú rovnaký priestor dievčatám aj chlapcom. Takíto ľudia sú obrovským prínosom pre rozvoj nie len chlapčenského, ale aj dievčenského hokeja na Slovensku. Musím prezradiť, že okrem menovaných šiestich dievčat sa starajú o hokejový rast aj ďalších dvoch našich iskričiek Giertlových. Kým Miška hráva svoje zápasy spolu s detvianskymi žiakmi za hokejový klub v Rimavskej Sobote, Lea sa pripravuje na svoj prvý veľký turnaj, na ktorý nastúpi ako tretiačka spoločne s detvianskymi štvrtákmi. Okrem našich hokejistiek sa im na tréningu objavuje aj niekoľko detvianskych dievčat, čo len svedčí o popularite dievčenského hokeja v tomto meste. Pevne veríme, že v nastúpenom trende sa nám podarí pokračovať celú sezónu. Vzájomná spolupráca prináša radosť z hokeja všetkým zúčastneným, a to je predsa na športe to podstatné!" dodala športová manažérka ŽHK ISKRA Banská Bystrica Diana Kosová.